Postava, polaganje parketa

Postava, polaganje parketa

Postoje različiti načini postave parketa, zavisno od podloge i vrste parketa.
Parket se može postavljati na gotovo sve podloge, uz odgovarajuće materijale i pripremu.

Polaganje ili postava parketa

Postoje različiti načini postave parketa, zavisno od podloge i vrste parketa. Parket se može postavljati na gotovo sve podloge, uz odgovarajuće materijale i pripremu.
Parket se najčešće postavlja na cementni estrih (glazura), kada vlažnost podloge iznosi do 2% relativne vlažnosti.
Pristupanje postavi parketa moguće je kada su ostali građevinski radovi gotovi i svi ostali procesi sušenja završeni. Poželjno je da orginalno zapakirani parket odleži u prostoru 5 do 7 dana da se prilagodi temperaturi i vlažnosti prostorije.
Nikako se parket ne otvara iz pakiranja, već se to čini neposredno prije postave parketa.

Polaganje parketa

Odabir ljepila za parket je ključan za dugogodišnju upotrebu gotovog poda, tako da mi koristimo gotovo uvijek klasična dvokomponentna ljepila ili tehnološki moderna jednokomponentna ljepila kojima uporaba moderne tehnologije omogućuje trajnu elastičnost, brzo vezanje, lijepljenje na sve podloge.
Takva jedno komponentna ljepila su bez otapala, samim time ekološki prihvatljiva, i imaju višestruke prednosti.
Izbor odgovarajućeg ljepila za parket ravna se prema vrsti podloge, prema kasnijem opterećenju, ali prije svega prema vrsti parketa kojim će se pod obložiti.
Egzotične vrste drva reagiraju sasvim drugačije od hrastovog ili jasenovog parketa.

Renoviranje starih parketa ili preslagivanje

Parket nakon proteka određenog vremena se može renovirati.
Periodično se parket ponovno brusi i lakira što mu daje ponovno novi izgled, takvo renoviranje parketa je potrebno svakih desetak godina.
Kod obnove parketa koji su stariji od pedesetak godina, gotovo praksa je da škripe i da se miću prilikom hodanja po njima, takve parkete možemo presložiti zavisno od stanja podloge moguće je ulaganje u obnovu podloge.

Često je slučaj da je prilikom restauracije gotovo nemoguće pronaći parket iste duljine i širine, zato mi koristimo vlastitu obradu parketa kojom možemo proizvesti svaki gotovi element po mjeri.

Grad Zagreb i Hrvatska posjeduju stoljećima stvarana remek djela od parketa, koji su odlika dekorativne umjetnosti i arhitekture.
Želja nove generacije vlasnika nekretnina, arhitekta i dizajnera je rad na restauraciji podova naših velikih prethodnika, takva restauracija je određena granicama starog stila i vizualnih rješenja, kojima se gotovo nitko ne želi ozbiljno posvetiti.
Restauracija takvih povijesno vrijednih podova obično je povezana s ozbiljnim radnim pristupom, prvenstveno na proučavanju arhivskih dokumenata, konzultacijama s stručnjacima, ekonomskim analizama ulaganja… itd.

Mjerenje vlažnosti podloge
Mjerenje vlažnosti podloge
Postava, polaganje
Postava parketa
Lechner

Lechner Sipol  kvalitetno ljepilo za postavu parketa
Dvokomponentno epoxy – poliuretansko ljepilo, izvrsnih karakteristika, elastično i izdržljivo. Idealno za ljepljenje svih vrsta parketa na upijajuće i neupijajuće podloge kao i na keramičke pločice, mramor, kamen, metal i drvene podloge.
A+B komponenta