Jasen

Jasen (eng. Ash, lat. Fraxinus)

Jasen karakterizira tvrdoća, postojanost koju prati viska elastičnost, te je kao takav svoju primjenu našao u izradi namještaja, podova, brodova, te glazbenih instrumenata.
Karaketrizira ga vrlo živa svijetlo žuta boja sa brojnim i raznovrsnim varijacijama u boji i strukturi što parketu daje zanimljiv i osvježavajući izgled.

Jasen osigurava živost i visoku otpornost drvenog poda, te se preporuča za prostorije društvenih namjena. Prostorija u kojoj je postavljen jasenov parket u pravilu je zračnija i svjetlija od ostalih.

Jasen je uz hrast glavna domaća vrsta drveta koje se koristi za proizvodnju parketa.
Po svojim karakteristikama (tvrdoća, čvrstoća, trajnos…) veoma je sličan hrastu, dok je izrazito svijetle boje.

Jasen je poznat po vrlo velikoj elastičnosti (pružnosti), koja je osobina drva da pod utjecajem vanjskih uvijeta mijenja svoje dimenzije, a vrati se u prvotni oblik čim one prestanu djelovati. Iz tog razloga posebno je pogodan za ugradnju u dvorane.

Kako bi Jasenove višestruke mogućnosti došle do punog izražaja, parketi Jasena se proizvode u 3 do 5 klasa zavisno od duljine širine i proizvođača.
Prva klasa ili ekstra klasa gdje je boja i tekstura jasena ujednačena i ostaje vrlo svijetla, druga klasa ili Natur u kojoj je zadržan prirodan izgled drveta, do koloristički bogatijeg Jasena…

KLASE PARKETA JASEN (GALEKOVIĆ)

E klasa
(EXTRA)

Daščice ravnog goda (žice), bez nepravog srca (kerna) i kvržica, manje razlike u boji dozvoljene.

N klasa
(NATUR)

Lijepa izražena struktura bočnica/polubočnica (flader), čista, mala razlika u boji.

N2 klasa
(NATUR2)

Prisutnost jače izražene strukture, srednja razlika u boji, dozvoljeno sitno nepravo srce (kern) i manje kvržice do 5mm pojedinačno.

R klasa
(RUSTIK)

Dozvoljena grubo izražena struktura, velike kvržice i nepravo srce (kern), velike razlike u boji.

VS klasa
(VAN STANDARD)

Promjene boje jako velike, nepravo srce (kern), velike kvrge, tehnički potpuno ispravan, estetski šaren.

Decking sistemi Jasen Termo

Decking je proizvod od drva koje procesom termo tretiranja dobiva nova svojstva (otpornije na vlagu, štetočine) i samim time postaje upotrebljivo i za nove primjene u okruženju Vašeg doma. Najbolji primjeri za to su Vaše terase, vrtovi, te prostori oko bazena.

Jasen decking

Dimenzije dekinga na plastičnoj podlozi
Dužina: 550 mm
Širina: 550 mm
Debljina: 30 mm