Brušenje

Brušenje parketa

Tajna kvalitetnog brušenja parketa je u strpljenju. Strpljenje i kvalitetan alat je ključ našeg uspješnog brušenja.
Velika većina od nas majstora parketara žele se požuriti i dobiti kvalitetan posao, tako da nekoliko puta prijeđu površinu parketa brusilicom, i sve to onda lakiraju sjajnim poliuretanskim lakom … Naši klijenti očekuju više…

Ako uistinu želite postići najbolje rezultate, morate prvenstveno znati da brušenje je staromodan i težak posao koji je olakšan primjenom tehnološki naprednih alata i strojeva, ali sve to iziskuje strpljivi rad.

Brušenje parketa vrši se brusilicama (strojevi) od kojih mi vršimo na dva načina rotaciono (klindex mašina s tri diska koja se rotiraju) ili tzv. valjčano brušenje koje se vrši mašinama s valjkom.

Brušenje

Ako je metoda brušenja mašinama s valjkom uvelike poznata i prihvaćena, potencijalno postoje manji nedostaci u korištenju njima, mada ukoliko je vaš parket star, neravan ili nije lijepljen za podlogu one su i dalje jedini izbor.

Korištenje brusilica za parket nove generacije količina prašine prilikom brušenja svedena je na minimum, u odnosu na mašine starije generacije i do 90%.

Kako brusimo parket
Kako brusimo novi parket ?

Postavljen i ne brušen parket tj. pod ostavljamo 5-10 dana da se malo “smiri” i prilagodi prostoru, a tek tada pristupamo brušenju parketa, za razliku od već lakiranog parketa koji je nakon postave spreman za upotrebu.
Zavisno od kvalitete parketa i ostalih uvjeta kao što su svijetlost… itd, parket je nekada potrebno brusiti i više od tri odnosno maksimalno do pet puta.

Grubo brušenje parketa ili prvo brušenje

Prvo brušenje parketa izvodi se grubim brusnim papirom tako da se izravnaju sve nejednakosti između parketnih letvica te da površina parketa bude u istoj razini.
Za grubo brušenje je potrebna granulacija brusnog papira 40.
Parket se prilikom grubog brušenja brusi dijagonalno u smjeru drvenih vlakana.

Grubo brušenje
Srednje brušenje / tzv. među brušenje

Nakon grubog brušenja slijedi među brušenje. Ono se izvodi brusnim papirom granulacije 60 ili 80. Cilj je izgladiti grubo izbrušenu površinu.
Prije nego počinjemo s brušenjem, površina se mora usisati.
Površina se u ovom slučaju počinje brusiti za 90 stupnjeva od grubog brušenja, također dijagonalno na drvena vlakna.

Brušenje parketa
Završno ili fino brušenje

Parket se posljednji put brusi brusnim papirom granulacije 100, tj. 120. Parket se fino brusi ili paralelno ili poprečno u smjeru svjetlosti.
Ako se brusi poprečno, drvo izgleda svjetlije, dok brušenje duž drvenih vlakana pod čini
tamnijim.
Novo dijagonalno brušenje ne bi promijenilo boju drveta, ali može stvoriti jasnu sliku
brušenja, budući da se svijetlo lomi na sitnim rubovima

Brušenje