Dvoslojni parket

Dvoslojni gotovi parket sastavljen je od daščica manjih dimenzija koje na sve četiri strane imaju pero ili utor. Parket je sastavljen iz dva sloja. Osnova može biti uslojena ploča, HDF ploča, sloj smreke, breze,topole…  Gornji 3-6 mm završni sloj je od prvoklasnog (plemenitog) drveta (hrast, jasen i sl.). Površina je najčešće već obrađena brušena i 6-7 puta lakirana ili premazana UV postojanim uljima.

Dvoslojni gotovi parket se lijepi na pod cijelom dužinom, zato savjetujemo da montažu obavi stručna osoba, tj. parketar.  Dvoslojni parket se proizvodi od različitih vrsta drveta, tako da svatko može pronaći upravo onu vrstu koja mu se najviše sviđa. Parketne daščice kao i kod troslojnog parketa mogu biti bez kvržica i bijeljike do vrlo živopisnog, šarenog drveta, različitih nijansi.

Posebno treba biti pažljiv pri montaži parketa na toplovodno podno grijanje, gdje treba strogo pratiti uputstva za montažu, koja obuhvaća i režime grijanja prije, za vrijeme i nakon obavljenog posla.
Nije preporučljivo da svaki gotovi parket postavljamo na podno grijanje .
Ukoliko imate želju postaviti parket na podnom grijanju obavezno poštujte odredbe i smjernice proizvođača parketa.

Dvoslojni parket je najprimjereniji za montažu na pod sa podnim grijanjem. Nisu primjereni parketi, koji imaju plemeniti gornji sloj iz drvenih vrsta: Bukva, Javor, Jatoba i Maslina.

Dvoslojni parket
Dvoslojni parket
Završne obrade dvoslojnih parketa

Bilo da je parket dvoslojan ili troslojan završne obrade zavisno od proizvođaća mogu bit:
– bojanje u raznim tonovima
– četkanje (vidljiva izražena struktura godova drveta)
– natur uljenje, uljenje u boji
– lakiranje u sjajnom, mat ili polusjajnom laku za parket

Kako postaviti parket na podno grijanje
Građevinski preduvjeti za početak!!!

Koordinirana suradnja između instalatera grijanja te izvođača estriha i podova je u ovom slučaju od iznimne važnosti. Pravovremeni dogovor sa svim sudionicima u izvođenju radova može uštedjeti probleme, rad, vrijeme i troškove.

Na što se osobito mora obratiti pozornost?

Dali ste znali da estrih na podnom grijanju mora svuda biti iste debljine radi ravnomjernog provođenja topline? Maksimlne površine za postavu parketa na podnom grijanju za neprekinuti parket su maksimalno 40m2 u komadu bez diletacije i najveće dužine prostorije koje su manje od 8m.

Obavezno je izvođenje diletacije na sobnim vratima, fuga minimalno 3-5mm koja se može sakriti prijelaznim lajsnama raznih oblika ili drvenim pragom. Prag nije nužno da je izbočen standardne dimenzije 2,5cm već može biti 3mm do 20mm zavisno od estetskih želja.

Diletacijske fuge

Izrada fuga ili diletacija je potrebna iz građevinsko fizikalnih zahtjeva. Diletacijske fuge kompenziraju širenje bilo da se radi o podlozi (estrih) ili parketu.
Koji parket je moguće postaviti na podno grijanje?
Norma EN13226, EN13488, EN13489 propisuje dozvoljene vrste parketa.

Pravilno polaganje parketa na podno grijanje zahtijeva sljedeće uvjete:

Parketar određuje početak polaganja.
Početak polaganja je kad se odredi maksimalna dopuštena preostala vlažnost podloge, te se moraju uzeti i zadovoljiti upute proizvođača parketa o načinu polaganja parketa. Prilikom polaganja parketa površinska temperatura estriha  mora iznositi 15 do 18°C. Nakon završenog polaganja parketa ova temperatura se mora održati još barem 5 dana, naša preporuka je barem 15 dana prije početka postepenog zagrijavanja parketa. Ljepilo za parket mora biti deklarirano kao “podobno za postavu parketa na podno grijanje” i otporno na toplinsko starenje.