Grab

Grab, Grabov parket
Grab (eng. Hornbeam, lat. Carpinus)
Grab
Grab
Grab
Grab
Grab
Grab

Porijeklo: Istočna Azija, Europa, Hrvatska

Grab drvo nema obojen središnji, tamniji dio tako da je cijelo bjeličasto žute boje, bez sjaja. Ponekad se ipak pojavljuje obojenost.

Grab se snažno steže: radijalno stezanje je 6,8- postotno, tangencijalno 11,5- postotno. To je dosta gusto drvo (kod 12- do 15- postotne vlažnosti gustoća se kreće od 500 do 850 kg/m³, u prosjeku 790 kg/m³), tvrdo i čvrsto (više od hrastovine), žilavo, teško se cijepa i otporno je na habanje. Na otvorenom nije trajno, ali se dobro impregnira.

Drvo se dobro obrađuje, savija, lijepi, lako se zabijaju čavli i uvrću vijci (premda se može preporučiti prethodno bušenje). Površinska obrada daje dobre rezultate.

Najviše poznat po svojoj tvrdoči, grab neki zovu i željezno drvo.
U stolarstvu nije našao veliku primjenu zbog svoje tvrdoće, međutim, pokazao se kao vrlo dobar materijal za proizvodnju drvenih kotača za kočije, kao i za neke dijelove starih mlinova gdje je baš tvrdoća materijala i tražena.

Kao parket, cijenjen je zbog svoje izdržljivosti i karakteristične strukture.

Grab termičkom obradom dobiva još veću stabilnost.
Njegova izdržljivost i karakteristične strukture dobro se uklapaju u novu svijetlu i tamnu termo verziju, koje kao i ostalim vrstama poboljšavaju kompatibilnost s podnim grijanjem
i aplikaciju u nove životne prostore.

Grab parket
Grab parket
Grab parket
Grab parket